Saltimbocca
- telecí kýta
- 4 velké lístky šalvěje
- 4 plátky prosciutta
- hladká mouka
- olivový olej
- 1/4 sklenky suchého bíléh vína
- 1/4 sklenky vody
- 40 g másla
- sůl, pepř
Telecí kýtu nakrájejte na plátky, rozklepejte na cca půl centimetru. Osolte je a opepřete z obou stran. Na každý plátek položte nejprve lístek šalvěje, ten potom přikryjte jedním plátkem prosciutta. Tuhle stranu lehce poprašte moukou. stejným způsobem připravte každý plátek zvlášť. Rozpalte pánev, kápněte na ni olivový olej a položte do ní maso šalvějí dolů. Chvíli, asi tak minutu opékejte, pak ho otočte a stejně krátce opečte i z druhé strany.
Začněte podlévat vínem a pomalu odpařovat. Pak přilijte vodu, stáhněte plamen a přidejte máslo. Nechte ho rozpustit. Vytvoří vám velice jemnou omáčku, kterou na závěr maso přelijete. Saltimbocca je výborná s bramborovou kaší, šťouchanými bramborami nebo třeba s tuřínovým pyré.
Tuřínové pyré
- 4 velké brambory
- 1 lžíce posekané pažitky
- 4 mladé tuříny
- 1 lžíce másla
- sůl a pepř
Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, vaříme
v osolené vodě asi 15 minut. Slijeme je a dáme do kastrolku,
rozmačkáme. Tuřín oloupeme a nakrájíme na velké kostky, vaříme ve vodě asi 15 minut.
Slijeme a rozmačkáme. Přidáme k bramborám a společně
s máslem a pažitkou a vše dobře našleháme do hladka.
Žádné komentáře:
Okomentovat