čtvrtek 2. července 2015

Letní závitky

Na 6 závitků:

  • 1 mrkev
  • 3 listy salátu
  • rukola
  • čerstvý koriandr
  • 1/2 limetky
  • 18 krevet
  • 6 rýžových papírů
  • asi tak 1/5 balení rýžových nudlí bún
Nejprve si nakrájejte všechnu zeleninu a předvařte si krevety - bude jim stačit pár minut. Mrkev nastrouhejte na dlouhé úzké pružky, salát podobně. Rukolu nechte celou a koriandr nasekejte nahrubo.
Nudle uvařte podle návodu, sceďte je a překrojte tak, aby se vám vešly na rýžový papír.
Teď můžete začít postupně s každým závitkem zvlášť. Nejprve papír nechte změknout v horké vodě. Pracujte s ním rychle, ale opatrně, protože je sice elastický, ale občas se trhá. Rozložte ho, dejte na něj takový jako balíček nudlí, pak mrkev, salát, rukolu a trochu koriandru. Položte vedle sebe 3 krevety a zakapejte lehce limetovou šťávou. Nejprve přehněte kratší strany dovnitř a pak stočte. Snažte se závitek co nejvíc utahovat. Takhle pracujte s každým samostatně, rýžový papír se nesmí příliš dlouho máčet. Množství náplně musíte odhadnout podle oka, zkrátka tak, aby šel závitek ještě zavřít.
Letní závitky se jedí syrové, jen se namáčí do sladké chili omáčky, případně do sójovky.
Každopádně jsou velice osvěžující a fakt je, že ač to nevypadá, tři do sebe ani nebudete moct dostat.






Žádné komentáře:

Okomentovat