Trapně přiznávám, že jsem donedávna neměla tušení, že existuje... Ale snad toto pochybení alespoň částečně napravím sdílením receptu.
Pokud o ni slyšíte poprvé, musíte si ji určitě dát. A pokud už ji znáte, víte, že si ji musíte dát co nejrychleji znova.
T
Těsto
- 325 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička soli
Náplň
- 200 g balkánského sýra
- 1 vejce
- 125 g bílého jogurtu
Do mísy nalijte 150 ml vody a olej, přidejte sůl
a po lžících vmíchávejte mouku. Přenddejte na vál a vypracujte hladké těsto.
Udělejte z něj válec a rozdělte ho na 4-5 stejných dílů. Z těch
rozválejte placičky, potřete olejem a nechte 20 minut odpočinout.
Mezitím si
připravte náplň:
Sýr nastrouhejte, vmíchejte vejce a jogurt a dobře promíchejte. Každou placičku na vále vytahujte do tenka. Když na něj nejprve položíte čistou utěrku, bude se vám banica lépe zamotávat.
Asi na ¼ plochy
naneste trochu náplně, pokapejte olejem a zarolujte. Buď rukama, nebo jen pomocí utěrky.
Do vymazané formy (raději většího průměru) vyskládejte rolky
zavinuté to tvaru šneka. Potřete olejem a dejte péct na 200o C asi 40
minut. Průběžně je ještě potírejte olejem.
Hotovou banicu pokapejte vodou, zakryjte (třeba alobalem) a
nechte asi 20 minut chladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat