pátek 17. července 2015

Banica

Banica pochází z Bulharska a je vskutku mňamkózní. Chutná totiž velice hedvábně.
 Trapně přiznávám, že jsem donedávna neměla tušení, že existuje... Ale snad toto pochybení alespoň částečně  napravím sdílením receptu.
Pokud o ni slyšíte poprvé, musíte si ji určitě dát. A pokud už ji znáte, víte, že si ji musíte dát co nejrychleji znova.
T

Těsto

  • 325 g hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli 

Náplň

  • 200 g balkánského sýra
  •  1 vejce
  • 125 g bílého jogurtu
 Do mísy nalijte 150 ml vody a olej, přidejte sůl a po lžících vmíchávejte mouku. Přenddejte na vál a vypracujte hladké těsto. Udělejte z něj válec a rozdělte ho na 4-5 stejných dílů. Z těch rozválejte placičky, potřete olejem a nechte 20 minut odpočinout. 

Mezitím si připravte náplň:
Sýr nastrouhejte, vmíchejte vejce a jogurt a dobře promíchejte. Každou placičku na vále vytahujte do tenka. Když na něj nejprve položíte čistou utěrku, bude se vám banica lépe zamotávat.
Asi na ¼ plochy naneste trochu náplně, pokapejte olejem a zarolujte. Buď rukama, nebo jen pomocí utěrky.
 Do vymazané formy (raději většího průměru) vyskládejte rolky zavinuté to tvaru šneka. Potřete olejem a dejte péct na 200o C asi 40 minut. Průběžně je ještě potírejte olejem. 
Hotovou banicu pokapejte vodou, zakryjte (třeba alobalem) a nechte asi 20 minut chladnout.





Žádné komentáře:

Okomentovat