Jahodovo - rebarborový crumble
- 500 g rebarbory
- 250 g jahod
- 190 g másla
- cukr krystal (neurčité množství, stejně tak mouka)
- hladká mouka
- 80 g mandlových plátků
- zakysaná smetana k podávání
Crumble budete péct v zapékací misce, pekáčku nebo klidně v mističkách na creme brulee. Ať už to bude cokoliv, vymažte to máslem.
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na 2cm kousky. Hoďte do misky a zatím, co se budete věnovat jahodám, zasypte ji krystalovým cukrem, aby se trochu vypotila. Jahody nakrájejte na stejně velké kousky jako rebarboru a smíchejte dohromady. Rozprostřete v zapékací misce. Pokud se vám zdá moc plná, nemějte strach, pečením se hodně zmenší objem.
Teď si připravte drobenku. Studené máslo nakrájejte na kostičky a zasypte cukrem. Teď vysvětlím to neurčité množství - pokud chcete mít crumble štiplavý, moc ho tam nedávejte. A obráceně, pokud chcete eliminovat kyselost rebarbory, pořádně drobeku oslaďte. Dosypte moukou a zpracovávejte prsty tak, aby se drobenka příliš nelepila. ovoce pustí hodně vody, takže i sušší drobenka ji pohltí.
Ovoce v pekáčku zasypte drobenkou a na závěr ještě pořádně přikryjte madlovými lupínky.
Pečte na 190°C cca 30-40 minut, zkrátka dokud crumble nebude dost vypečený.
Dejte se do něj, dokud je ještě teplý! Krásně se doplňuje s vychlazenou zakysanou smetanou :)
Žádné komentáře:
Okomentovat