středa 29. února 2012

Pizza Margherita


Jednou jsem kdesi vyslechla krátkou historku o tom, jak vlastně vznikla Margherita - údajně byla věnována královně Margheritě v barvách italské trikolóry - tedy rajčata jako červená, mozzarella místo bílé a za zelenou bazalka. Co je na tom pravdy to nevím, ale faktem zůstává, že podle toho, jak dělají v restauracích poznáte, jestli to tam vůbec stojí zato.


 Takže na dvě pizzy:
  • 1 lžíce velmi jemného cukru
  •  2 lžičky sušených kvasnic nebo 15 g čerstvých
  • 170 ml vlažné vody tělesné teploty (37-43° C)
  • 450 g nebělené pšeničné mouky na Pizzu nebo hladké pšeničné mouky
  • ½ lžičky jemné mořské soli
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • kukuřičná krupice
 Na základní omáčku:

  •  200g konzervovaných rajčat
  • olivový olej
  • cukr
  • sůl
Do malého hrnečku rozdrobíme droždí a posypeme ho cukrem. zalijeme troškou teplé vody a necháme klásek naběhnout.
Ve velké míse zatím smícháme mouku se solí a olivovým olejem. Pak přilijeme vodu a kvásek. Hnětačem propracujeme, pak vyklopíme na vál a pořádně propracujeme. Dál necháme klasicky vykynout do dvojnásobného objemu. Opět vyklopíme na vál, rozdělíme ho na dvě poloviny a pracujeme vždy jen s jednou. Vyboucháme vzduch a vyválíme do placky - teda záleží na vašem plechu. Pak potřete kapkou olivového oleje a omáčkou připravenou z rozmixovaných rajčat smíchaných s olejem, solí a cukrem.
Teď přichází kreativní část, kdy si můžete dát na pizzu cokoliv co máte rádi/co se na ni hodí.
Od mozzarelly k ančovičkám, od tuňáka k paprice. Navrch ještě zakápněte olivovým olejem a dejte na 6 minut péct v troubě předehřáté na 250°C.



Těsto
Margherita před

Napoletana před

Margherita po - pečení

Napoletana po

2 komentáře:

  1. Děkuji za recept... ale co s tou kukuřičnou krupicí?.... Díky

    OdpovědětVymazat
  2. Jasně, na to jsem zapomněla: Tou se vysypává plech - ale jde to i s papírem na pečení.

    OdpovědětVymazat