- 1 dávka těsta
- 150 g mozzarelly na posypání
masová náplň:
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 stroužek česneku
- 800 g konzervovaných rajčat
- 2 lžíce protlaku
- 1 lžíce nasekané bazalky
- sůl
- pepř
bechamel:
- 1 l mléka
- 90 g másla
- 45 g másla
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Těsto pomocí strojku an těstoviny vyválejte pláty, nakrájejte je na obdélníky a ty postupně (asi tak po 5) uvařte v horké vodě, pak je vhoďte do studené, čímž je zchladíte. U nás to děláme vždycky tak, že ochlazené těsto rozkládáme na útěrku, aby se osušilo, pak teprve tvoříme lasagne.
Na oleji opečeme maso a česnek, asi 8-10 minut, až maso zhnědne. Přidáme
ostatní přísady, osolíme a opepříme. Za občasného míchání pomalu vaříme do zhoustnutí
omáčky, cca 30 minut.
Teď si připravíme bechamel:
Mléko svaříme v kastrolu, v jiném si rozpustíme máslo,
přišleháme mouku a vaříme asi 1-2 minuty. Sundáme z ohně, vlijeme horké
mléko. A pak přijde dlouhá část vaření, stálého míchání a (pro mě) fascinujícího
pozorování, jak omáčka s každým otočením vařečky houstne. Když má
ideální konzistenci, okořeňte špetkou oříšku, dosolte a opepřete.
Troubu předehřejeme na 180° C. Zapékací formu vymastíme máslem a na
dno položíme jednu vrstvu těsta, na ní dáme masovou náplň a tu zakápneme bechamelem. Vrstvy opakujte a pokud to chcete udělat jako já, skončete bechamelem a posypte ho mozzarellou.
Lasagne pečeme v troubě asi 30 minut, před podáváním necháme asi 10 minut
stát, aby se chutě a vůně spojily.
Originální produkt italských vysokohorských kuchařů |
Žádné komentáře:
Okomentovat