středa 14. března 2012

Lasagne con Ragú di Carne

A teď něco velmi klasického, velmi známého, velmi publikovaného, ale hlavně velmi milovaného:

  •   1 dávka těsta 
  • 150 g mozzarelly na posypání 


masová náplň:
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 stroužek česneku 
  • 800 g konzervovaných rajčat
  • 2 lžíce protlaku
  • 1 lžíce nasekané bazalky
  • sůl 
  • pepř
bechamel:
  • 1 l mléka 
  • 90 g másla
  • 45 g másla
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř 

 Těsto pomocí strojku an těstoviny vyválejte pláty, nakrájejte je na obdélníky a ty postupně (asi tak po 5) uvařte v horké vodě, pak je vhoďte do studené, čímž je zchladíte. U nás to děláme vždycky tak, že ochlazené těsto rozkládáme na útěrku, aby se osušilo, pak teprve tvoříme lasagne.
Na oleji opečeme maso a česnek, asi 8-10 minut, až maso zhnědne. Přidáme ostatní přísady, osolíme a opepříme. Za občasného míchání pomalu vaříme do zhoustnutí omáčky, cca 30 minut.
Teď si připravíme bechamel:
Mléko svaříme v kastrolu, v jiném si rozpustíme máslo, přišleháme mouku a vaříme asi 1-2 minuty. Sundáme z ohně, vlijeme horké mléko. A pak přijde dlouhá část vaření, stálého míchání a (pro mě) fascinujícího pozorování, jak omáčka s každým otočením vařečky houstne. Když má ideální konzistenci, okořeňte špetkou oříšku, dosolte a opepřete.  
Troubu předehřejeme na 180° C. Zapékací formu vymastíme máslem a na dno položíme jednu vrstvu těsta, na ní dáme masovou náplň a tu zakápneme bechamelem. Vrstvy opakujte a pokud to chcete udělat jako já, skončete bechamelem a posypte ho mozzarellou.
Lasagne pečeme v troubě asi 30 minut, před podáváním necháme asi 10 minut stát, aby se chutě a vůně spojily.

Originální produkt italských vysokohorských kuchařů


Žádné komentáře:

Okomentovat