Fondue dělám většinou jen v sýrové podobě a musím říct, že když se udělá správně, stojí opravdu zato.
Pro 4 osoby:
- 400 g tučného ementálu (vážně záleží na procentech)
- 1,5 skleničky mladého naprosto nesladkého vína ( třeba sauvignon)
- panáček pálenky
- 1 lžička bramborového škrobu
- 1 gram nastrouhaného muškátu
- trocha mletého pepře
Postavte hrnec na mírný oheň a nalijte do něj bílé víno. Pak přidejte muškát, párkrát otočte mlýnkem na pepř a vhoďte všechen sýr. Začne se pomalu tavit a vy budete míchat tak 8-10 minut. Ve chvíli, kdy se ve středu usazuje sýr a víno zůstává okolo, přidejte, v trošce vína rozmíchaný, škrob. Pak najednou vlijte pálenku. Stále míchejte dokud není alkohol tak moc cítit. Pak přelijte do rendlíku s plynovým kahanem a stáhněte na mírný plamen. Nechte směs pomaličku probublávat a namáčejte kousky chleba.
Přísahám, že tohle je ta nejlepší fondue, kterou ochutnáte!
Tak, tohle by byla ta základní verze. A teď Vám prozradím dvě skvělé věci:
- Pokud chcete, aby byl svět s fondue barevnější, namočte chleba nejdřív do pálenky a pak až do sýra.
- Když je hrnec prázdný, vypněte vařič a podívejte se na dno. Najdete tam připečený kousek. Říká se mu patička. Vyjměte ji špičkou nože a dejte nejvzácnějšímu hostu. Na okrajích hrnce ale stále zůstává lehce vysušená vrstva - dentelle. Ta je pro vás. Zasloužíte si ji :)
Žádné komentáře:
Okomentovat