neděle 26. února 2012

Fondue


Fondue dělám většinou jen v sýrové podobě a musím říct, že když se udělá správně, stojí opravdu zato.
Pro 4 osoby:
  • 400 g tučného ementálu (vážně záleží na procentech)
  • 1,5 skleničky mladého naprosto nesladkého vína ( třeba sauvignon)
  • panáček pálenky
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • 1 gram nastrouhaného muškátu
  • trocha mletého pepře
Na přípravu použijte obyčejný hrnec. Vnitřek vytřete česnekem - to jen pro vůni. Ementál nakrájejte na kousky - údajně byste ho strouháním znesvětili :)
Postavte hrnec na mírný oheň a nalijte do něj bílé víno. Pak přidejte muškát, párkrát otočte mlýnkem na pepř a vhoďte všechen sýr. Začne se pomalu tavit a vy budete míchat tak 8-10 minut. Ve chvíli, kdy se ve středu usazuje sýr a víno zůstává okolo, přidejte, v trošce vína rozmíchaný, škrob. Pak najednou vlijte pálenku. Stále míchejte dokud není alkohol tak moc cítit. Pak přelijte do rendlíku s plynovým kahanem a stáhněte na mírný plamen. Nechte směs pomaličku probublávat a namáčejte kousky chleba.
Přísahám, že tohle je ta nejlepší fondue, kterou ochutnáte!
Tak, tohle by byla ta základní verze. A teď Vám prozradím dvě skvělé věci:

  • Pokud chcete, aby byl svět s fondue barevnější, namočte chleba nejdřív do pálenky a pak až do sýra. 
  • Když je hrnec prázdný, vypněte vařič a podívejte se na dno. Najdete tam připečený kousek. Říká se mu patička. Vyjměte ji špičkou nože a dejte nejvzácnějšímu hostu. Na okrajích hrnce ale stále zůstává lehce vysušená vrstva - dentelle. Ta je pro vás. Zasloužíte si ji :)

Žádné komentáře:

Okomentovat