středa 9. ledna 2013

Vitello tonnato


Představte si pěknej kousek telecího... Máte? Tak, a teď svou představu lehce upravte a přidejte si k němu tuňákovou omáčku.
Když jsem tohle zkoušela poprvé, musela jsem třikrát pořádně zamrkat a doufat, že to byl jen sen. Nebuďte jako já tenkrát a věřte mi, že je to naprosto senzační italská klasika.

Vitello 

  • 900g telecí pečeně
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Tonnato

  • 2 vejce
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 150g tuňáka v oleji
  • olivový olej
  • sůl a pepř
Telecí potřete olejem, opepřete a osolte. Přikryjte ho alobalem a pečte nejprve 10 minut na 230°C, poté snižte teplotu na 180°C a dopečte tak, jak si to maso vyžádá (kolem půl hodiny). Až telecí vyndáte z trouby, nechte ho úplně vychladnout a připravte si tuňákovou majonézu:
Vejce rozšlehejte s lžící citronové šťávy a špetkou soli. Přilijte olej z konzervy a pomalu přilévejte olivový olej (pěkně za chodu). Množství oleje nemůžu dopředu odhadnout, tak až vám vznikne přiměřené množství řídké majonézy, bude to ono. Nakonec s majonézou rozmixujte tuňáka a dochuťte solí, pepřem a citronem.
Tak, teď telecí nakrájejte na plátky, rozložte je na talíř a zalijte tuňákovou omáčkou. Můžete to všechno ještě posypat pár olivami a kapary.
Parádní je, že vitello můžete jíst jak studené jako předkrm, tak teplé jako senzační večeři.


Žádné komentáře:

Okomentovat