neděle 6. ledna 2013

Ratatouille

Neříkám, že jsem nezjistila o co jde až po zhlédnutí filmu o tom malinkým nadaným myšákovi... Ale musím říct, že je to přesně tak, jak se tam tvrdí: francouzské venkovské jídlo, jídlo chudých.. Jenže pro mě je to prostě senzační příloha a ještě k tomu šílená zeleninová bomba!

Na jeden nadprůměrnej rendlíček:

  • 3 papriky (nejlépe žluté a červené)
  • 2 cukety
  • 4 rajčata
  • 1 lilek
  • 2 cibule
  • provensálské koření
  • bílé víno (tak asi sklenička)
  • rozmarýn
  • tymián
  • olivový olej
  • sůl
Začněte tím, že si všechnu zeleninu nakrájíte na stejně velké kousky (já jsem to vzala na malilinkatý kostičky). Pak se vám bude snadněji provádět následující postup: Nejdříve cibuli a následně každý další druh opékejte zvlášť na olivovém oleji, lehce posypaný provensálským kořením.
Přesuňte do hrnce a promíchejte všechno dohromady, navíc ještě se snítkou rozmarýnou a tymiánu. Zalijte bílým vínem, osolte a pěkně pod pokličkou nechte dusit do změknutí.

P.S.: Řekla bych, že Francouzi nechávají zeleninou dusit až jim to úplně, ale úplně změkne.. My, co si nemůžeme pomoct od italského stylu ji necháme aspoň trochu al dente :)


Žádné komentáře:

Okomentovat