pondělí 30. dubna 2012

Chobotnice

Jsem na sebe hrdá. Ano, nedá se nic dělat, přiznávám se. Může za to ta obrovská devítisetgramová mořská nestvůra, kterou jsem společně s grilem pokořila.
Ovšem abych ji vůbec dostala do své kuchyně, musela jsem se vydat na strastiplnou cestu na pražský Smíchov, kde se nachází něco jako malý kousek Itálie.
 Ve Strakonické totiž najdete nejen velmi rozměrný obchod s klasickými italskými potravinami jako jsou těstoviny, několik metrů dlouhý pult se sýry, kde jsem si vybrala Fontinu a Tallegio, ale i nádoby s olejem a octem. Nebudu vás zahrnovat výčtem produktů, ale pokud vás zajímají, podívejte se sem.
Ovšem nejlepší na tom celém je, že kromě výše zmíněného obchodu můžete zavítat také do pekárny, rybárny, ovoce a zeleniny nebo do baru s krásnou nabídkou kávy a všeho možného.
Pokud se rozhodnete pro rybárnu, přivítá vás sympatický prodavač mluvící se zváštním přízvukem, jež jsem nebyla schopna identifikovat, ale i přesto se snaží. Já si tedy koupila jen chobotnici, ale všimla jsem si i pěkného kousku tuňáka nebo třeba ropušnice. Pokud máte na něco chuť zrovna teď, můžete si vybrat jeden z několika studených salátů z řas nebo nakládaných ančoviček a sníst si je u příjemných stolečků uprostřed celého objektu
 :)
Tohle byla jen malá rada, kde seženete chobotnici nechávám na vás, a tady je na ni bezva recept:
  • 1kg chobotnice
  • aceto balsamico
  • tabasco
  • sójová nebo teryaki omáčka
  • lžíce medu
  • 300 - 500 ml červeného vína
  • 60 ml rozmixovaných rajčat
Z propláchnuté chobotnice odkrojte hlavu (rozpulte ji) a jednotlivá chapadla. Naskládejte do hrnce, zalijte vínem tak, aby byla potopená a přídejte dvě lžíce balsamica. Přiveďte k varu a zvolna nechte 10 minut probublávat, pak ji sceďte a nechte trochu vychladnout. Mezitím si připravte marinádu z 1 lžíce tabasca, 2 lžic teryaki omáčky, lžíce medu a rajčat. Nechte v ní chobotnici chvilku marinovat a pak ji zprudka asi 6 minut grilujte.








2 komentáře:

  1. nebyla tuhá? Měla jsem ji v Řecku a nijak mě nenadchla :). Jinak máš velmi pěkný, inspirující blog.

    OdpovědětVymazat
  2. Ani ne, ale nedávno jsem narazila na hodně podobný recept, kde ji vařili 40 minut.. Otázka zní, jestli by se tím něco změnilo.. Jinak díky :)

    OdpovědětVymazat