pátek 13. dubna 2012

Jehněčí


Bezvadný způsob, jak si užít pěkný kousek jehněte, je, nenechat ho na talíři samotné a připravit si k němu spoustu věcí, se kterými ho můžete kombinovat. To je v tomto případě máta, olivy a pečený lilek s rajčátky.

·         7 kusů jehněčích kotlet připravených na francouzský způsob /na dvou žebrech/
·         2 pevné lilky
·         8 cherry rajčat
·         olivový olej extra virgine
·         8 stružků česneku se slupkou
·         sušené oregano
·         mořská sůl a černý pepř
·         čerstvá bazalka nebo majoránka
·         1 hrst oliv bez pecek
·         1 větší hrst čerstvé máty
·         špetka cukru
·         dobrý ocet z červeného vína

Nejdřív si tuk na masu nařežte, aby se lépe vypeklo, pak ho odložte
Pak si kolečka lilku (vypocená) opečte z obou stran na kapce oleje a vložte je do pekáčku. Přidejte na půlky nakrájená rajčátka a celé stroužky česneku. Poprašte  organem, osolte a opepřete. Na rajčata můžete klidně natrhat trochu čerstvé bazalky nebo majoránky.
Maso osolte a opepřete a osmažte na nelepivé pánvi ze všech stran, až trochu zezlátne. Pokapejte olivovým olejem a pak dejte maso kůží nahoru na plech mezi zeleninu. Pečte ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Maso by mělo zůstat trochu narůžovělé. Na posledních 5 minut přidejte do pekáče také olivy, aby se prohřály. Vyndejte maso z trouby a nechte tak 5 minut odpočinout.
Teď se vrhněte na mátový olej:
Mátu s pár lžícemi oleje rozmixujte, přihoďte špetku soli a cukru. Přilijte pár lžic dobrého vinného octa a zřeďte 6 lžícemi olivového oleje. Podle chuti přidejte ocet nebo sůl.


Žádné komentáře:

Okomentovat