Bezvadný způsob, jak si užít pěkný kousek jehněte, je,
nenechat ho na talíři samotné a připravit si k němu spoustu věcí, se
kterými ho můžete kombinovat. To je v tomto případě máta, olivy a pečený
lilek s rajčátky.
·
7 kusů jehněčích kotlet připravených na
francouzský způsob /na dvou žebrech/
·
2 pevné lilky
·
8 cherry rajčat
·
olivový olej extra virgine
·
8 stružků česneku se slupkou
·
sušené oregano
·
mořská sůl a černý pepř
·
čerstvá bazalka nebo majoránka
·
1 hrst oliv bez pecek
·
1 větší hrst čerstvé máty
·
špetka cukru
·
dobrý ocet z červeného vína
Nejdřív si tuk na masu nařežte,
aby se lépe vypeklo, pak ho odložte
Pak si kolečka lilku (vypocená)
opečte z obou stran na kapce oleje a vložte je do pekáčku. Přidejte na
půlky nakrájená rajčátka a celé stroužky česneku. Poprašte organem, osolte a opepřete. Na rajčata můžete klidně
natrhat trochu čerstvé bazalky nebo majoránky.
Maso osolte a opepřete a osmažte na
nelepivé pánvi ze všech stran, až trochu zezlátne. Pokapejte olivovým olejem a pak
dejte maso kůží nahoru na plech mezi zeleninu. Pečte ve vyhřáté troubě asi 30 minut.
Maso by mělo zůstat trochu narůžovělé. Na posledních 5 minut přidejte do pekáče
také olivy, aby se prohřály. Vyndejte maso z trouby a nechte tak 5 minut odpočinout.
Teď se vrhněte na mátový olej:
Mátu s pár lžícemi oleje
rozmixujte, přihoďte špetku soli a cukru. Přilijte pár lžic dobrého vinného octa
a zřeďte 6 lžícemi olivového oleje. Podle chuti přidejte ocet nebo sůl.
Žádné komentáře:
Okomentovat