pátek 6. dubna 2012

Domácí klobásy

Co jsem slíbila, to také plním. Ačkoliv to možná bude narušovat italskou image mojí stránky, rozhodla jsem se odskočit si o pár kilometrů dál a přispět něčím ryze českým:

  • 1 kg hovězího masa
  • 2 kg vepřové plece bez kůže
  • 2 kg bůčku
  • 300 ml vody
  • sdíraná střívka
Koření na 1 kg masa:
  • 2 g pepře
  • 0,4 g celého kmínu
  • 1 g sladké papriky
  • 0,3 g mletého zázvoru
  • 1 g třeného česneku
Maso nakrájejte na kostičky asi 1cm x1 cm. Vepřové klidně smíchejte, hovězí si dejte zvlášť. Nasolte ho 2,4% soli a nechte v misce asi 2 dny uležet. Vepřové solte 2,1% z celkové váhy a uložte ho se stejně. Pak hovězí namelte skrz 2 mm otvory a smíchejte s vodou, aby vytvořilo správnou pojivou konzistenci - prát. Nechte stranou a okořeňte zbylé maso, pak na velké ploše pořádně promíchejte s prátem. Hotovou směsí plňte střeva, a zaštipujte je tak, aby vznikly asi 200g klobásy. Pak je postupně zavěste do vyhřáté udírny a uďte při 60°C dokud neztmavnou - což dá ve výsledku 6-8 hodin.

Solení

Kořenící směs

Prát

A konečný výsledek :)



Žádné komentáře:

Okomentovat