Co jsem slíbila, to také plním. Ačkoliv to možná bude narušovat italskou image mojí stránky, rozhodla jsem se odskočit si o pár kilometrů dál a přispět něčím ryze českým:
- 1 kg hovězího masa
- 2 kg vepřové plece bez kůže
- 2 kg bůčku
- 300 ml vody
- sdíraná střívka
Koření na 1 kg masa:
- 2 g pepře
- 0,4 g celého kmínu
- 1 g sladké papriky
- 0,3 g mletého zázvoru
- 1 g třeného česneku
Maso nakrájejte na kostičky asi 1cm x1 cm. Vepřové klidně smíchejte, hovězí si dejte zvlášť. Nasolte ho 2,4% soli a nechte v misce asi 2 dny uležet. Vepřové solte 2,1% z celkové váhy a uložte ho se stejně. Pak hovězí namelte skrz 2 mm otvory a smíchejte s vodou, aby vytvořilo správnou pojivou konzistenci - prát. Nechte stranou a okořeňte zbylé maso, pak na velké ploše pořádně promíchejte s prátem. Hotovou směsí plňte střeva, a zaštipujte je tak, aby vznikly asi 200g klobásy. Pak je postupně zavěste do vyhřáté udírny a uďte při 60°C dokud neztmavnou - což dá ve výsledku 6-8 hodin.
|
Solení |
|
Kořenící směs |
|
Prát |
|
A konečný výsledek :) |
Žádné komentáře:
Okomentovat