sobota 28. ledna 2012

Apple pie

  • 390 g polohrubé mouky
  • 1 lžička sol
  • 3 lžíce krupicového cukru,
  • 150 g másla, 
  • 150 g rostlinného tuku,
  • 7 lžic studené vody, 1 lžíce octa, 
  • 1 kg nakrájených jablek, 
  • půl lžičky mleté skořice, 
  • špetka mletého muškátového oříšku, 
  • 1 lžíce citrónové šťávy,
  • 2 lžíce másla,
  • tuk a hrubá mouka na formu, 
  • 1 žloutek a 1 lžíce sladké smetany na potření.  
·           Mouku, sůl a cukr smícháme v míse. Do důlku uprostřed dáme máslo a tuk a prsty mneme, až se utvoří drobné žmolky. Dále mícháme vidličkou a přiléváme směs vody a octa, dokud nevznikne koule. Nemusíme použít všechnu vodu.
·           těsto rozdělíme na dvě části, zabalíme do fólie a dáme do lednice odležet.
·           Na pomoučeném vále vyválíme z jedné části těsta placku o průměru asi 30 cm a tloušťce asi 3 mm. Vložíme ji do kulaté dortové formy a poklademe nakrájenými jablky. Posypeme je skořicí a muškátovým oříškem a zalijeme citrónovou šťávou. navrch položíme kousky másla.
·           Přikryjeme stejně velkou plackou z druhé poloviny těsta a kraje řádně přitiskneme. V misce smícháme žloutek se smetanou, potřeme jím těsto a několikrát ho propíchneme, aby mohla utíkat pára.
·           Pečeme při teplotě 200o C asi 25 minut, potom snížíme teplotu na 180o C a pečeme dál, až jsou jablka měkká.
·           Podáváme horké s vanilkovou zmrzlinou.





 

Žádné komentáře:

Okomentovat