- 390 g polohrubé mouky
- 1 lžička sol
- 3 lžíce krupicového cukru,
- 150 g másla,
- 150 g rostlinného tuku,
- 7 lžic studené vody, 1 lžíce octa,
- 1 kg nakrájených jablek,
- půl lžičky mleté skořice,
- špetka mletého muškátového oříšku,
- 1 lžíce citrónové šťávy,
- 2 lžíce másla,
- tuk a hrubá mouka na formu,
- 1 žloutek a 1 lžíce sladké smetany na potření.
·
Mouku, sůl a cukr
smícháme v míse. Do důlku uprostřed dáme máslo a tuk a prsty mneme, až se
utvoří drobné žmolky. Dále mícháme vidličkou a přiléváme směs vody a octa,
dokud nevznikne koule. Nemusíme použít všechnu vodu.
·
těsto rozdělíme na dvě
části, zabalíme do fólie a dáme do lednice odležet.
·
Na pomoučeném vále
vyválíme z jedné části těsta placku o průměru asi 30 cm a tloušťce asi 3 mm. Vložíme ji do kulaté
dortové formy a poklademe nakrájenými jablky. Posypeme je skořicí a muškátovým
oříškem a zalijeme citrónovou šťávou. navrch položíme kousky másla.
·
Přikryjeme stejně
velkou plackou z druhé poloviny těsta a kraje řádně přitiskneme.
V misce smícháme žloutek se smetanou, potřeme jím těsto a několikrát ho
propíchneme, aby mohla utíkat pára.
·
Pečeme při teplotě 200o
C asi 25 minut, potom snížíme teplotu na 180o C a pečeme dál,
až jsou jablka měkká.
·
Podáváme horké
s vanilkovou zmrzlinou.
Žádné komentáře:
Okomentovat