úterý 16. června 2015

Culurgiones

Culurgiones pochází ze Sardinie, kde se má člověk skutečně nádherně, za předpokladu, že ho zrovna nepožahá medúza. Měla jsem ji radši sníst, potvoru.
V čem jsou teda ty značně pracné culurgiones tak převratné:

1) tvar - zdá se být poněkud komplikovaný a je to naprostá pravda, trvá to sto let! Ale výsledek vypadá tak krásně :)
2) náplň - brambory, česnek, sýr a máta.V životě jsem nic takového dohromady neměla
3) těsto - není to totiž ani zdaleka klasická pasta, jen kombinace mouky, vody a soli

Na 6 porcí:



Těsto: 

  • 250 g semoliny
  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 čajová lžička soli
  • přibližně 100 ml teplé vody

 Náplň:

  •  4 středně velké brambory
  • 50 g ricotty
  • 50 g sardského pecorina
  • čerstvé lístky máty
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
Smíchejte semolinu, mouku, olivový olej a sůl. Poté postupně pomalu přidávejte teplou vodu a pracujte s těstem tak dlouho, dokud nezískáté vláčnou a elastickou konzistenci. Vytvarujte kouli a nechte ji v zakryté míse 30 minut odležet (aby se uvolnil lepek).
Oloupané brambory uvařte v osolené vodě doměkka, potom je rozmačkejte na kaši. Přidejte k nim nastrouhaný sýr, ricottu, čerstvou mátu, utřený česnek a olivový olej. Náplň nechte asi hodinu vychladit.
Těsto vyválejte  na tenký plát (3 mm) a vykrájejte z něj kruhy o průměru 8 cm, doprostřed dejte vrchovatou lžičku náplně.
Každé kolečko vezměte do ruky a střídavě překládejte jednu stranu přes náplň a uprostřed skřípněte, splétejte obě strany dohromady jako copánek, každá strana střídavě tak spočine na horní straně druhé. Když se dostanete na konec, poslední kus zmáčkněte, aby náplň při vaření neunikala.
Vařte v osolené vodě asi 5 minut. 
Nejlepší jsou potom culrgiones s jednoduchou rajčatovou omáčkou, posypané pecorinem. Omáčka by měla být spíše sladká, než pikantní. Můžete použít třeba tuhle
Rozhodně to zkuste, i když to zabere trochu více času. 



Žádné komentáře:

Okomentovat