Crostini jsou malinké topinky, jejichž základ tvoří opečený bílý chléb zakapaný olivovým olejem, na který se navrší celkem vzato jakákoliv další přísada. Moje tři oblíbené verze jsou s olivami, rajčátky a pečenými paprikami.
Olivová tapenáda
- 200 černých vypeckovaných oliv
- 2 ančovičky
- 2 stroužky česneku
- lžička kaparů
- olivový olej
- sekaná petržel
Tuhle přípravu zbožňuji, prostě všechno dáte do mixéru a vytvoříte homogenní směs, na závěr jen lehce naředíte olejem a je to! Sůl rozhodně není potřeba, olivy jsou dost výrazné samy o sobě.
Olivové crostini už pak jen posypte nasekanou plocholistou petrželí.
Rajčata & bazalka
- hrst cherry rajčátek
- 8 listů bazalky
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- olivový olej
Česnek rozetřete se solí, rajčátka nakrájejte na osminky a bazalku nasekejte. Smíchejte dohromady, pořádně zakapejte olivým olejem a hezky opepřete. Důležité je zachovat při krájení rajčat co největší množství šťávy, která se ke křupavým crostinám perfektně hodí!
Pečené papriky s tymiánem
- 2 žluté papriky
- 2 červené papriky
- lžíce nasekaného tymiánu
- sůl
- kapka vinného octa
- olivový olej
Papriky stačí omýt, rozpůlit a vyndat semínka. Pak je pomažte olivovým olejem a položte slupkou nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je na 190°C asi tak 20 minut. Hned potom je vyndejte a dejte do misky, kterou přetáhnete folií, aby se pořádně zapařily. Po 5 minutách je oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Osolte, zakápněte octem a zasypte tymiánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat