sobota 21. února 2015

Tarte Tatin

Tohle je fakt strašně strašně strašně dobrej francouzskej koláč. Kdyby se to o koláčích smělo říkat, prohlásila bych, že má úžasnou atmosféru! Vanilka, máslo a pomeranč... Je to tak strašně dobré!
  • 5 velkých jablek
  • 1 vanilkový lusk
  • 75 g krupicového cukru
  • šťáva z půlky pomeranče
  • 80 g másla
  • 200 g listového těsta
  • 1 žloutek a kapka mléka
Oloupejte jablka a nechte je oschnout vcelku 2 hodiny.
Nakrájejte je na osminy. Změklé máslo rozetřete Cukr nasypte do pánve, ve které budete koláč péct (hlavně ať nemá plastová madla) a hezky pomalu ho nechte zkaramelizovat. Stáhněte z ohně, vmíchejte máslo a nelekejte se, když se začnou tvořit hrudky. Teď přidejte jablka. Vyskládejte je tam dokola po celém dně. Zakápněte pomerančovou šťávou a asi 10 minut je karamelizujte.
těsto vyválejte do tvaru dna pánve, propíchejte ho vidličkou a položte na jablka. Dobře přimáčkněte a potřete žloutkem rozšlehaným s mlékem a dejte do trouby na 30-35 minut na 200°C.
Na upečený koláč položte talíř a překlopte ho.
A pak ho celý snězte se zakysanou smetanou.


Žádné komentáře:

Okomentovat