- 5 velkých jablek
- 1 vanilkový lusk
- 75 g krupicového cukru
- šťáva z půlky pomeranče
- 80 g másla
- 200 g listového těsta
- 1 žloutek a kapka mléka
Nakrájejte je na osminy. Změklé máslo rozetřete Cukr nasypte do pánve, ve které budete koláč péct (hlavně ať nemá plastová madla) a hezky pomalu ho nechte zkaramelizovat. Stáhněte z ohně, vmíchejte máslo a nelekejte se, když se začnou tvořit hrudky. Teď přidejte jablka. Vyskládejte je tam dokola po celém dně. Zakápněte pomerančovou šťávou a asi 10 minut je karamelizujte.
těsto vyválejte do tvaru dna pánve, propíchejte ho vidličkou a položte na jablka. Dobře přimáčkněte a potřete žloutkem rozšlehaným s mlékem a dejte do trouby na 30-35 minut na 200°C.
Na upečený koláč položte talíř a překlopte ho.
A pak ho celý snězte se zakysanou smetanou.
Žádné komentáře:
Okomentovat