Tohle je takový to klasický nedělní jídlo. Teda aspoň u nás si ho většinou vydupu na neděli. Každopádně není na tom nic těžkého a můžu se po něm utlouct!
- 1 kuře
- 2 citrony
- kus másla (asi tak 50g)
- sůl a pepř
na omáčku:
- výpek z kuřete
- 200 ml šlehačky
- hrst pamrmazánu
Připravené kuře osolíme a opepříme zevnitř i zvenku. Vložíme do něj omytý citron, svážeme mu nohy. Teď ho budeme opékat na másle asi ze všech stran dozaltova to bude trvat asi 7 minut. Kuře necháme v kastrolu, posypeme ho kůrou z druhého citronu. Zakryjeme poklicí a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C, pečeme 1-1,5 h, před koncem sundáme poklici a necháme vypéct kůrčičku. Před naporcováním si připravíme omáčku: výpek přivedem k varu, krátce povaříme, přilijeme smetanu a znovu povaříme. Odstavíme z ohně, vmícháme nastrouhaný parmazán, dochutíme solí a pepřem a máme hotovo.
Teď si můžeme kuře naporcovat, zalít omáčkou a podávat s pečenými bramborami nebo kaší.
Teda mezi námi, ono by to podle mě nebylo vůbec špatné ani s rýží...
Žádné komentáře:
Okomentovat