pátek 22. června 2012

Roast beef


Na omáčku:

  • 5 lžic majonézy
  • 1 lžička zelené dijonské hořčice
  • Ocet – podle chuti
Na maso: 
  • 1,5 kg roštěnce
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 8 stroužků česneku

 
Nejlepší je, když maso naložíte do oleje a pepře několik dní před samotným pečením. Pak je dobré ho vyndat alespoň hodinu předem. Ze stran vyřežte díry a vsuňte do nich celé oloupané stroužky česneku. Vložte do pekáče a pečte na 190°C asi tak 15 minut. Pak snižte teplotu na 110°C a pečte tak dlouho, až vnitřní teplota masa dosáhne 56°C – je to pokaždé jiné, záleží na troubě a velikosti masa. U nás je to celkem asi půl hodinky, ovšem vždycky je lepší péct roast beef rychle na vyšší teplotu a pak déle dopékat na tu nižší.
Když je maso hotové, zabalte ho do fólie a nechte chvíli odpočívat. Mezitím si připravíte omáčku: rozmícháte ocet s hořčicí a pak smícháte s majonézou.

Je to v podstatě jednoduché, ale pokud se vám povede udělat tak akorát, uznáte, že je to vskutku umění

Žádné komentáře:

Okomentovat