pátek 25. července 2014

Kulinární výlet na jih od severu

Napadla mě taková věc. V letadle, když jsem se nudila. A sice, že by možná nebylo od věci svůj letošní výlet (přiznávám, nejen za jídlem) zdokumentovat a předat rovnou na místě. Mojí pracovnou se tedy stává prosluněná terasa kdesi v kopci nad zátokou na nejmenovaném ostrově Koh Samui v Thajsku.
Těžko říct, jak tohle všechno dopadne, možná se to zvrhne v cestopis, pár reportáží a sem tam asi i návod na vyhnání ještěrky z klimatizace, což je můj aktuální problém. Každopádně bych ale chtěla objevit nové chutě a vysmlouvat u místních nějaké recepty, zjistit, co je zač všechno nevídané ovoce, a co přesně se dá přes ty štědré dávky chili ještě strávit.

Můj dnešní úlovek: krevetový salát z jednoho plážového baru na Lamai. Byly to v podstatě jenom krevety s bylinkami - dominovala máta, která mě hodně překvapila, neměla jsem tušení, že by ji tady nějak využívali, ale fakt se ohromně hodila k té omáčce, ve které se to všechno pěkně koupalo. Rozhodně bylo důležité chili, jemně nasekané oříšky, limetka, pažitka a snad něco jako sójovka, nějaká nasládlá, řekla bych. Ale ruku do ohně za to nedám, bylo tam něco zvláštního, co by dozajista chybělo, kdybych to zkoušela uvařit podle vlastního rozboru, ale jedním slovem: báječný.


Žádné komentáře:

Okomentovat